Ciecie brzuszne wykonujemy w nadbrzuszu

Cięcie brzuszne wykonujemy w nadbrzuszu, w linii środkowej ciała; po starannym okryciu wilgotnymi chustami trzew w otoczeniu pola operacyjnego, staramy się wyjaśnić przyczynę niedrożności. Wyłaniamy pętle sklejone włóknikiem, przecinamy zrosty postronkowate, otwieramy i sączkujemy ropień; w ten sposób usuwamy źródło groźnego powikłania, którego enterostomia usunąć nie może. Jeżeli zamiast oczekiwanej niedrożności mechanicznej stwierdzamy po otwarciu jamy brzusznej obraz zapalenia otrzewnej, doznajemy oczywiście zawodu, lecz możemy przynajmniej po stwierdzeniu istotnej przyczyny powikłań utworzyć dobry odpływ treści jelitowej przez wytworzenie przetoki. Zapalenie otrzewnej zwalczamy podając choremu domięśniowo co 4 godziny po 0,5 g streptomycyny, a prócz tego wstrzykujemy rano i wieczór po 300. 000 j. penicyliny; do kroplówek dożylnych dodajemy po 5 g rozpuszczalnego preparatu sulfonamidowego na 1 litr płynu. [przypisy: nutraceutyki, Pompy insulinowe, oprogramowanie stomatologiczne ]

Powiązane tematy z artykułem: nutraceutyki oprogramowanie stomatologiczne Pompy insulinowe