Paradoks nadciśnienia tętniczego – bardziej niekontrolowana choroba pomimo poprawy terapii ad 7

Czynniki ryzyka dla nadciśnienia tętniczego. Kilka czynników może przyczynić się do rozwoju nadciśnienia tętniczego (Tabela 3) .26 Ostatnie analizy genomewidów ujawniły kilka polimorfizmów pojedynczego nukleotydu (loci genotoksycznych) genów, które są związane z ciśnieniem krwi. 50,51. Czy którykolwiek z tych SNP okaże się być cele dotyczące zapobiegania lub leczenia nadciśnienia tętniczego nie zostały jeszcze ustalone. Spożycie soli i masa ciała są szczególnie ważne w związanym z wiekiem zwiększeniu ciśnienia krwi. Takie wzrosty są rzadkie w społeczeństwach, w których spożycie chlorku sodu nie przekracza 50 mmol na dzień52. W Stanach Zjednoczonych spożycie soli wzrosło w ciągu ostatnich 25 lat i wynosi obecnie około 150-170 mmol na dzień (3,5 do 4,0 g sodu ) .53,54 Wzrost soli w diecie może również przyczynić się do narastającego problemu otyłości w tym okresie, powodując zwiększone spożycie płynów, w szczególności wysokokalorycznych napojów bezalkoholowych. Główne czynniki związane z wrażliwością na ciśnienie krwi w soli są słabo poznane. Kilka mutacji pojedynczych genów, które bezpośrednio wpływają na reabsorpcję sodu w nerkach, może powodować nadciśnienie, ale takie warianty zaobserwowano tylko u kilku osób. Szósty, osoby w podeszłym wieku i osoby z przewlekłą chorobą nerek zwiększyły wrażliwość na sól.57 Ograniczenie spożycia soli obniża krew u osób z normotensją i nadciśnieniem tętniczym oraz u dzieci i dorosłych.58 Ekstrapolacja danych z badania Intersalt (NCT00005763) sugeruje, że spożycie soli o 50 mmol poniżej obecnego średniego poziomu (zmniejszenie o około jedną trzecią) zmniejszy ciśnienie krwi średnio o 4,0 / 2,5 mm Hg u osób z nadciśnieniem tętniczym io 2,0 / 1,0 mm Hg u osób z normotensją.59
Stosunek dietetycznego sodu do potasu lepiej koreluje z ciśnieniem krwi niż poziom samego kationu. [60] Diety, które składają się głównie z przetworzonej żywności, są nie tylko bogate w sód, ale także mają niski poziom potasu. Średnie spożycie potasu w USA wynosi od 50 do 60 mmol dziennie.60 Panel Instytutu Medycyny zalecił spożycie sodu dla dorosłych od 50 do 65 mmol na dzień i spożycie potasu 120 mmol dziennie, 61, ale jesteśmy daleko od osiągnięcia takie cele.
Niektóre kraje, takie jak Finlandia i Wielka Brytania, dzięki agresywnym wysiłkom znacznie obniżyły zawartość sodu w diecie. W Finlandii średnie spożycie soli zmniejszyło się o jedną trzecią w ciągu ostatnich 30 lat, a wraz z popytem zmniejszył się ciśnienie krwi w całym kraju.62 Intensywny program Finlandii obejmuje szerokie działania edukacyjne i współpracę przemysłu spożywczego w zakresie rozwoju produkty sodowe i dołączanie etykiet ostrzegawczych do żywności o wysokiej zawartości sodu. Po kilku tygodniowym zmniejszeniu spożycia soli większość ludzi wydaje się dostosowywać swój próg smaku, aby stać się bardziej wrażliwą na sól, co ułatwia długoterminowe zmniejszenie spożycia.
Zwiększenie masy ciała w populacji jest kluczowym czynnikiem wzrostu częstości występowania nadciśnienia tętniczego. Utrata masy ciała u osób z nadwagą lub otyłych może zapobiec lub opóźnić wystąpienie nadciśnienia.64 Niestety, częstość występowania otyłości nadal rośnie.65
Zmiany społeczne w ciągu ostatnich 30 lat miały poważny negatywny wpływ na nawyki żywieniowe i preferencje żywieniowe
[hasła pokrewne: stomatolog Warszawa, klinika stomatologiczna warszawa, gabinet stomatologiczny zielona góra ]

Powiązane tematy z artykułem: gabinet stomatologiczny zielona góra klinika stomatologiczna warszawa stomatolog Warszawa