Równowaga azotowa jest w zasadzie wartoscia stala

Równowaga azotowa jest w zasadzie wartością stałą nawet w stanach patologicznych, przebiegających z rozpadem białka, jeżeli doprowadzimy odpowiednio kalorycznie wartościowe pokarmy zawierające białko. Dostatecznym bowiem podawaniem pokarmów wysoko kalorycznych, zawierających węglowodany, tłuszcze i białka, można. wyrównać bilans azotowy i uzyskać równowagę w pobieraniu i wydalaniu azotu mimo zwiększonego rozpadu białka w ustroju. Zmiana bilansu azotowego w chorobach krwi, układu krążenia, układu oddychania oraz w nowotworach zależy nie od swoistych właściwości schorzałego narządu, -lecz od czynników ubocznych, którymi są: stan zasobów bezazotowych ustroju, głodzenie, zatrzymanie procesów utleniających i zaburzenia przemiany materii: w innych odcinkach . W tych stanach chorobowych można łatwo uzyskać równowagę azotową, wprowadzając azot z zewnątrz. [podobne: dentofobia, dzianina dresówka, dzianina dresówka zielona góra ]

Powiązane tematy z artykułem: amyloza dentofobia dzianina dresówka