Równowaga azotowa jest w zasadzie wartoscia stala

Równowaga azotowa jest w zasadzie wartością stałą nawet w stanach patologicznych, przebiegających z rozpadem białka, jeżeli doprowadzimy odpowiednio kalorycznie wartościowe pokarmy zawierające białko. Dostatecznym bowiem podawaniem pokarmów wysoko kalorycznych, zawierających węglowodany, tłuszcze i białka, można. wyrównać bilans azotowy i uzyskać równowagę w pobieraniu i wydalaniu azotu mimo zwiększonego rozpadu białka w ustroju. Zmiana bilansu azotowego w chorobach krwi, układu krążenia, układu oddychania oraz w nowotworach zależy nie od swoistych właściwości schorzałego narządu, -lecz od czynników ubocznych, którymi są: stan zasobów bezazotowych ustroju, głodzenie, zatrzymanie procesów utleniających i zaburzenia przemiany materii: w innych odcinkach . W tych stanach chorobowych można łatwo uzyskać równowagę azotową, wprowadzając azot z zewnątrz. [podobne: grzybica pochwy a brak okresu, bardzo rzadkie choroby genetyczne, bardzo rzadkie choroby genetyczne zielona góra ]

Powiązane tematy z artykułem: bardzo rzadkie choroby genetyczne grzybica pochwy a brak okresu punkty refleksyjne na stopach